Wat is handtherapie?

Een handtherapeut is een erkende fysiotherapeut die zich door uitgebreide nascholing en klinische ervaring heeft gespecialiseerd in handtherapie, het onderzoeken en behandelen van aandoeningen van de hand, pols en elleboog (arm).

 

Onze handen zijn ons kostbaarste bezit. Als er letsel ontstaat aan onze handen voelen we ons dan ook al snel onthand. De hand is misschien wel het mooiste gereedschap dat we bezitten.

 

Handtherapeuten zijn op de hoogte van de anatomie van de hand en van de verschillende letsels en aandoeningen. Zij werken nauw samen met huisartsen, handchirurgen en overige medisch specialisten, waardoor u de beste kans heeft op een goed (postoperatief) herstel.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan ook de duur van de therapie variëren. Met name na een operatie of bij uitgebreid letsel kan handtherapie een intensief en langdurig traject zijn. We streven naar een optimale en efficiënte aanpak, waarbij de motivatie om ook thuis te werken aan uw herstel cruciaal is voor een optimaal resultaat.

 

Soms is er voor een goed herstel meer rust nodig in de vorm van een spalk, die door uw therapeut voor u op maat kan worden gemaakt.

Oorzaak van de klacht

De oorzaak van de klacht is doorgaans gelegen in de hand, maar kan soms ook vanuit de wervelkolom veroorzaakt worden. Oorzaken kunnen gelegen zijn in de manier van het gebruik van de hand, maar ook in de zwaarte en frequentie van activiteiten. Tevens komen diverse trauma’s veelvuldig voor in de hand.